• descarca manuale scolare gratis

    descarca manuale scolare gratis

    Download Link: ➡ descarca manuale scolare gratis



    File Name: descarca manuale scolare gratis.pdf
    Size: 3637 KB
    Type: PDF, ePub, eBook
    Category: Book
    Uploaded: 8 May 2019, 15:47 PM
    Rating: 4.6/5 from 593 votes.


    Last checked: 1 Minutes ago!









    ⬆ LINK ⬆




















    In order to read or download descarca manuale scolare gratis ebook, you need to create a FREE account.

    eBook includes PDF, ePub and Kindle version



    ✔ Register a free 1 month Trial Account.
    ✔ Download as many books as you like (Personal use)
    ✔ Cancel the membership at any time if not satisfied.
    ✔ Join Over 80000 Happy Readers


    Book Descriptions:

    descarca manuale scolare gratis

    For instance, both the plan used for the characterization of a plant or animal type, and interdisciplinary connections between the biological and physical, chemical, mathematical and geological terms, respectively, are found within the currently used manuals.A vand in vadere faptul ca fiecare autor de manual si-a elaborat cartea scolara pe baza unei programe unice la nivelul intregii tari, iar fiecare profesor avea posibilitatea sa aleaga manualul dupa care sa predea la o anumita clasa, se poate spune ca, la fel ca si astazi, erau utilizate manuale alternative. Importanta modificarilor realizate de T. A. BADARAU, I. SIMIONESCU, C. KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU in aplicarea programei la realizarea manualelor a fost recunoscuta prin includerea acestora in programele ulterioare. Atat planul utilizat pentru caracterizarea plantei sau animalului tip, cat si existenta unor conexiuni interdisciplinare intre notiunile de biologie si cele de fizica, chimie, matematica si geologie, precum si includerea unor experiente in tratarea temelor se regasesc in manualele de azi. In analiza manualelor de Zoologie, Botanica si Anatomie, fiziologie si igiena omului editate pentru gimnaziu de T. A. BADARAU, ION SIMIONESCU, CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU, precum si a celor de Zoologie si Biologie generala, publicate pentru liceu de T. A. BADARAU, independent si in colaborare cu ION SIMIONESCU, a celor realizate de MARIN DEMETRESU independent si in colaborare cu ALEXANDRU BORZA si DAN RADULESCU, precum si a celor elaborate de ARISTIDE GRADINESCU, am avut in vedere raportarea continutului manualelor la programe, accesibilitatea limbajului utilizat de autori, mentionarea unor activitati pentru munca independenta a elevilor, existenta exercitiilor la sfarsitul temelor, imaginile utilizate si modul de formulare a legendei acestora. Am insistat asupra planului utilizat de autori in manualele de gimnaziu pentru caracterizarea animalelor si plantelor tip.

    • descarca manuale scolare gratis, descarca manuale scolare gratis, descarca manuale scolare gratis 2017, descarca manuale scolare gratis de, descarca manuale scolare gratis 2016, descarca manuale scolare gratis en.

    DIRECT DOWNLOAD! puteti gasi Manuale scolare vechi, din epoca de aur, in format pdf. download.cartisf.info Manuale Scolare Clasa 3 FREE MANUALE SCOLARE CLASA 3 DOWNLOAD The best ebooks about Manuale Scolare Clasa 3 that you can get for free here by download this etuta.info Free Download Pdf Owners Manual - etuta.info 1koshu.info Free Download Pdf Owners Manual - 1koshu.info rechizitelemele.net Rechizite si manuale scolare Look at most relevant Manuale scolare pdf gratis websites out of 33.7 Thousand at MetricsKey. Manuale scolare pdf gratis found at tometoyou.info, answer101.com Look at most relevant Manuale scolare format pdf websites out of 65.3 Thousand at MetricsKey. Manuale scolare format pdf found at docfoc.com, scribd.com, aspreader Manuale Online isi reincepe activitatea. O duminica frumoasa. Comenzile pentru manualele in format print si digital Carti Manuale scolare Afisare: Sortare produse: recomandarea magazinului nume produs pret crescator pret descrescator popularitate noutati discount. Carti Manuale scolare Afisare: Sortare produse: recomandarea magazinului nume produs pret crescator pret descrescator popularitate noutati discount.Reload to refresh your session. Reload to refresh your session. As each manual was elaborated by its author in accordance with a unique programme of study for whole the country, and each teacher have had the possibility to choose a certain manual for teaching a course for a certain class, it can be assumed that, as in the present time, alternative manuals were in regular use. The importance of changes introduced by T. A. BADARAU, ION SIMIONESCU, CONSTANTIN KIRITESCU and A. POPOVICI-BAZNOSANU, in the application of school programa for the elaboration of manuals, was conclusively recognized by their inclusion within the subsequent study programmes.

    In manualele editate de ION SIMIONESCU, din 1902 pana in 1907, pentru caracterizarea primului animal tip din cadrul unei clase de vertebrate, era folosit un plan ce cuprindea urmatoarele paragrafe numerotate: morfologia externa, organizatia interna, inmultirea, foloase si pagube aduse omului, iar la unele teme si animalele inrudite cu animalul tip analizat. Morfologia externa era descrisa astfel incat sa evidentieze adaptarea animalului la un anumit mediu si la un anumit mod de viata. Organizatia interna a vertebratelor tip era prezentata selectiv, fiind analizate, comparativ cu animalele studiate anterior, doar aparatele si sistemele ce prezentau anumite particularitati. Astfel, la tratarea omului erau incluse rasele omenesti, ca in manualul lui T. A. BADARAU. La mamifere, ursul brun era plasat inaintea celorlalte specii de ursi, la rumegatoare erau incluse cerbul, caprioara, capra, girafa si lama, la pestii cartilaginosi era adaugat rechinul, la pasari, cocostarcul iar la nevertebrate erau Se constata excluderea denumirii stiintifice a speciilor de vertebrate si nevertebrate, aceasta modificare existand in ambele manuale. Daca pana in 1928, T. A. BADARAU trata in cadrul reptilelor, soparlele, serpii, crocodilul si broastele testoase, iar CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU, soparlele, serpii, broastele testoase si crocodilul, modalitate de tratare pe care o consider corecta, din 1928, conform programei, in cadrul reptilelor erau cuprinse soparlele, crocodilul, broastele testoase si serpii, grupare regasita in ambele manuale. Imaginile utilizate in cazul ambelor manuale au evoluat de la cele care prezentau animalele in mediul lor de viata spre cele care prezentau doar conturul animalelor. Importanta desenului, ca fiind una din activilatile desfasurate de elevi, atat in clasa, cat si acasa, era subliniata incepand cu 1925, iar ca indicatie cu caracter metodic era introdusa in programa din 1928.

    Fiecare autor de manual din prima jumatate a secolului XX avea posibilitatea sa aplice prevederile programei in elaborarea cartii didactice, dar si sa contribuie la imbunatatirea ei. Printre cei care au realiza acest lucru, intr-o mai mica sau mai mare masura, se numara T. A. BADARAU, ION SIMIONESCU, CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU. Atat T. A. BADARAU, incepand din 1900 pana in 1921, cat si ION SIMIONESCU, din 1902 pana in 1907, au editat independent manuale de stiinte ale naturii. Incepand cu anul 1921, cei doi autori au colaborat la realizarea cartilor scolare utilizate in gimnaziu, impreuna publicand manuale de Botanica, iar din 1929, manuale de Zoologie si de Anatomie si fizilogie umana. Din 1921, cei doi coautori au publicat si manuale de Zoologie, Botanica, Anatomie, fiziologie si igiena si de Biologie generala, pentru liceu. In cadrul manualelor, predarea Zoologiei a evoluat de la o zoologie descripiva la o zoologie in care se pune accentul pe cauzalitate, pe corelatia dintre stuctura si functie si pe adaptarea organismelor la mediile de viata, subliniindu-se prin acestea evolutia animalelor. In realizarea manualelor, atat T. A. BADARAU si ION SIMIONESCU, cat si CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU au plecat de la un plan de caracterizare a unui animal tip. Daca planul folosit de T. A. BADARAU, in 1900, pentru caracterizarea primului animal tip din cadrul unei clase de vertebratelor cuprindea: morfologia externa, organizatia interna (scheletul, muschii, aparatul digestiv, circulator, respirator, excretor, sistemul nervos, organele de simt), inmultirea, mediul de viata, animalele inrudite cu animalul tip si caracterele generale ale familiei, uneori fiind mentionata si originea animalului tip sau importanta acestuia (foloasele sau pagubele aduse omului), din 1905 pana in 1909, erau specificate foloasele sau pagubele aduse omului, dupa inmultire, iar mentionarea caracterelor generale ale familiei era exclusa.

    BADARAU, care, in manualul din 1900, la analizarea ciuboticai cucului, trata morfologia si fiziologia plantei simultan, nu succesiv. Aceasta abordare, chiar daca nu a fost pastrata in manualele publicate ulterior de autor, a fost inclusa in programa din 1928. Pentru a se forma o imagine de ansamblu corecta asupra unui organ era necesar ca toate problemele legate de acesta sa fie tratate succesiv, in cadrul unui grup de teme, nu dispersat, in cadrul cuprinsului manualului. Acest lucru era subliniat atat de T. A. BADARAU si ION SIMIONESCU, in 1920, cat si de CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU, in 1914, prin gruparea temelor “Fructele. Samanta”, “Rolul fructelor” si “Incoltirea”. Aceasta grupare a temelor se regasea in programa din 1928. In manuale de Anatomie, fiziologie si igiena umana, elaborate de T. A. BADARAU si de, planul folosit pentru tratarea organelor, aparatelor si sistemelor a ramas neschimbat din 1909, de la prima editie a manualelor, pana la ultima. Se avea in vedere prezentarea morfologiei externe si interne, a fiziologiei, a bolilor ce afecteaza structura si functionarea acestora, iar, in final, igiena. Structura interna a organelor era analizata doar din punct de vedere histologic. Singura exceptie o constituie descrierea neuronului existenta in manualul editat de T. A. BADARAU, in 1909. In 1909, autorii ambelor manuale au inclus tratarea pielii si la organele de simt, mentionand existenta unor receptori la nivelul acesteia. Aceasta modificare nu se regasea in continutul programei din 1928, dar importanta ei a fost recunoscuta ulterior, fiind inclusa in programa din 1933-1934. In 1929, chiar daca programa cuprindea doua parti: A) Anatomia si fiziologia omului si B) Igiena omului, autorii manualelor au inclus temele de igiena dupa cele de anatomie si fiziologie, la fiecare capitol in care era tratat un organ, sistem sau aparat.

    In cadrul unei teme se prezenta: raspandirea si descrierea plantei, tulpina, radacina (pentru plantele cu tulpina subpamanteana si primul arbore studiat, salcamul), sau radacina si tulpina (in cazul plantelor cu tulpina aeriana), frunza, floarea, inflorescenta, fructul, samanta, uneori si originea plantei, caracterele generale ale familiei. Acestui plan, in care fiecare paragraf era numerotat, ii era atasat un text, scris cu caractere reduse, in care se prezentau plantele inrudite cu planta tip. Din momentul colaborarii dintre cei doi autori de manuale, in redactarea textului pentru o tema s-a folosit un plan, care cuprindea urmatoarele paragrafe numerotate: raspandirea si descrierea plantei (uneori se prezenta importanta in locul descrierii), radacina, tulpina, frunza, floarea, inflorescenta, fructul, samanta si importanta pentru om, in cazul in care nu era prezentata in primul paragraf. Nu intotdeauna se pastra aceasta numerotare, in al doilea paragraf tratandu-se particularitatile organelor vegetative. Planul utilizat pentru caracterizarea plantei tip a fost pastrat pana in 1946, inclusiv. CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU, din 1910 pana in 1914, a folosit pentru caracterizarea plantei tip aproximativ acelasi plan ca cel Modificarile facute de T. A. BADARAU si ION SIMIONESCU in aplicarea programei din 1898 au fost apreciate pozitiv, drept pentru care au fost incluse in programele ulterioare din 1908 si 1928. Consider ca, pana in 1908, cea mai importanta contributie, in ceea ce priveste accesibilitatea unui manual de botanica pentru gimnaziu, a avut-o ION SIMIONESCU in 1902, prin eliminarea “expresiunilor straine”. Se renunta astfel la precizarea incadrarii sistematice a plantelor tip, la denumirea in limba latina a claselor si speciilor, utilizandu-se denumirea in limba romana pentru ordine, familii si plante. Din punct de vedere a modului de tratare a morfologiei si fiziologiei plantei, o contributie de seama a avut-o T. A.

    For instance, both the plan used for the characterization of a plant or animal type, and interdisciplinary connections between the biological and physical, chemical, mathematical and geological terms, respectively, are found within the currently used manuals. We understand that schools should benefit from this knowledge and include it in the teaching of geography, so learners can better understand how they use space. To this end, we propose a model based on four main ideas: children must be considered as social actors that produce space; how children appropriate their space and places is relevant; studying children’s spatial representation of places and spaces as well understanding children’s places is essential. View full-text Article DOES AN IDEAL TEACHER MAKE AN EFFECTIVE EDUCATOR.It is a long-held idea that effectiveness and work values are connected, which are contributory to better teaching and learning experience. Nevertheless, this study found out that science teachers are effective at work regardless of their work values. Today, the children slowly learn many encountered not only in school inclusion, but in regular schools too. Teachers who do not have adequate experience will find it difficult to deal with in the classroom. An important part of the teaching management is the evaluation of the teaching level of the teachers. Based on the research of data mining algorithm, Apriori algorithm was studied and improved. The improved algorithm was Apriori-B algorithm. Apriori-B algorithm was used to mine the data of teaching system, so as to evaluate the teaching level of colleges and universities. Read more Download citation What type of file do you want. RIS BibTeX Plain Text What do you want to download. Citation only Citation and abstract Download ResearchGate iOS App Get it from the App Store now.

    Install Keep up with your stats and more Access scientific knowledge from anywhere or Discover by subject area Recruit researchers Join for free Login Email Tip: Most researchers use their institutional email address as their ResearchGate login Password Forgot password. Keep me logged in Log in or Continue with LinkedIn Continue with Google Welcome back. Keep me logged in Log in or Continue with LinkedIn Continue with Google No account. All rights reserved. Terms Privacy Copyright Imprint. Drept care, spre a nu-si lasa odraselele de izbeliste si a intretine, totodata, iluzia invatamantului gratuit in R. Moldova, parintii se vad nevoiti sa cumpere caiete (sau lecturi) suplimentare. Elaborate si tiparite din fonduri europene, manualele gratuite ale ministerului de resort se dovedesc astfel niste gauri date cu pricepere intru marketing in portofelele oamenilor. Si releva implicit adevarata fata a deontologiei impartasite in cadrul onoratei institutii. Atmosfera din jur era degajata, lumea discuta ceva insufletit si, pe cat ajungea involuntar la urechile mele, deloc impovarator. Interlocutoarea mea insa era vadit tulburata si necajita. Se dau gratuit, pare ca-i bine, ca-i mare realizare. Dar cand te apuci sa lucrezi cu ele, cand incepi sa le rasfoiesti si sa cumpanesti cum pot fi aplicate, efectiv, intelegi ca totul nu-i decat o mare pacaleala. S-a pus problema asigurarii elevilor din clasele primare si gimnaziale cu manuale gratuite. Manualele gratuite, faptul ca parintii nu trebuie sa achite nimic pentru ele sunt, in sine, un lucru cat se poate de salutar. Si asa suntem nevoiti sa economism peste tot si sa ne strunim pana si dorintele cele mai intemeiate. Dar spune-mi si tu: ce bine e acela pentru care, pe urma, trebuie sa platesti si pentru care, pe de-asupra, te vezi nevoit si sa faci munca altora?

    Necesitatea tratarii organelor din toate punctele de vedere, anatomic, fiziologic si al igienei, asa cum era realizata in manualele amintite, a fost recunoscuta prin reintroducerea acestui mod de analizare in programa din 1933-1934. Daca primele manuale de Zoologie si Botanica editate de T. A. BADARAU erau greu accesibile elevilor datorita numeroaselor denumiri in limba latina utilizate atat pentru animalele tip, respectiv, plantele tip, cat si pentru cele inrudite cu acestea, numeroaselor date si clasificari, care solicitau memoria elevilor, Manualele contineau numeroase experiente, iar la sfarsitul temelor existau explicatii si exercitii pentru elevi. Manualele publicate de ION SIMIONESCU erau usor accesibile datorita utilizarii denumirii in limba romana pentru toate speciile de plante si animale tratate, chiar daca programa din 1898 preciza utilizarea denumiril or in limba latina. Contineau putine experiente, iar in text se intalneau greseli stiintifice. In tratarea temelor de zoologie, autorul a realizat legaturi interdisciplinare intre notiunile de zoologie si cele de limba si literatura romana, chimie, fizica, istorie si geologie. Din momentul colaborarii dintre T. A. BADARAU si ION SIMIONESCU, textul manualelor era reformulat, tinandu-se cont de nivelul intelectual al elevilor. Eperientele si planul utilizat pentru caracterizarea animalelor si plantelor tip era preluat din manualele lui T. A. BADARAU, dar simplificat, iar textul unor paragrafe ale planului erau preluate din manualele lui ION SIMIONESCU.Manualele contineau unele greseli stiintifice, inexistente in manualele publicate de T. A. BADARAU. Manualele publicate de CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI- BAZNOSANU au fost scrise de la inceput intr-un stil literar, fapt pentru care au fost premiate de Academie din 1912 pana in 1924. In unele editii ale manualelor de Botanica si Anatomie, fiziologie si igiena a omului se intalneau greseli stiintifice. In manualele publicate independent de T. A.

    BADARAU si ION SIMIONESCU au fost utilizate doar figuri alb-negru, mentionate in text, dar unele cu legenda incompleta, iar in cele realizate in colaborare au fost incluse si planse color, legenda tuturor figurilor fiind completa. In manualele publicate de CONSTANTIN KIRITESCU si A. POPOVICI- BAZNOSANU erau utilizate atat figuri alb-negru, cat si planse color, insa acestea nu erau mentionate in text, fiind plasate in dreptul paragrafelor in care autorii se refereau la ele. Manualele de Zoologie pentru liceu, publicate de T. A. BADARAU, prin multitudinea datelor cuprinse, pot fi considerate adevarate tratate de Zoologie. Autorul a utilizat aceleasi figuri ca in manualele de gimnaziu, insa legenda acestora era corecta si completa. In tratarea temelor se pleca de la general spre particular, aceasta caracteristica regasindu-se si in manualele lui ARISTIDE GRADINESCU, care insa trata insuficient clasificarea animalelor. Multe dintre figurile folosite de ARISTIDE GRADINESCU nu aveau titlu, iar legenda acestora era incompleta. Manualele editate de de MARIN DEMETRESU erau accesibile elevilor, dar din punct de vedere stiintific, tratarea unor teme era realizata la nivel gimnazial. Figurile alb-negru erau mentionate in text si aveau legenda corecta si completa. Manualele de Biologie generala pentru liceu se remarca prin originalitatea autorilor in tratarea temelor. Toate manualele analizat erau usor accesibile elevilor, fiind utilizate cunostinte de zoologie, botanica, geologie, paleontologie. The importance of changes introduced by T. A. BADARAU, ION SIMIONESCU, CONSTANTIN KIRITESCU and A. POPOVICI-BAZNOSANU, in the application of school programa for the elaboration of manuals, was conclusively recognized by their inclusion within the subsequent study programmes.

    Iar tonul vocii si expresia de ingrijorare nu lasau loc dubiilor: era o voce din numeroasa cohorta de cadre didactice, pe care, de regula, nu ne prea obosim sa le ascultam si despre a caror munca nu stim, de fapt, mai nimic, decat poate niste imagini ramase din propria-ne copilarie scolara, datate si departe de actuala stare a lucrurilor. Da, sunt voluminoase, au tematici multe si complexe, dar abordarea lasa infinit de mult de dorit. Daca te servesti numai de ele, si tu, ca profesor, si elevii tai, va pomeniti in fata unui sir practic interminabil de probleme legate de felul in care faci utile si asimilabile tezele si preceptele de-acolo. Pare ca autorii manualelor despre care fac vorbire s-au dezinteresat complet de acest aspect. Nu se ofera posibilitatea de a da raspunsuri in scris: manualele nu au boxele cuvenite. Unde si unde cate un desen, foarte schematic si el. Copiii trebuie sa transcrie in caiete problemele si exercitiile, altfel destul de putine. Iar profesorul trebuie sa le aleaga in functie de aptitudinile elevilor. Inainte, programa scolara era constituita pe nivele (A, B, C) si copilul avea de unde alege. Ii era si profesorului mai usor sa constate posibilitatile elevului si in ce sens ar mai avea el de lucrat. Dar in manualele gratuite de la minister nu avem de unde alege: urmam un singur calapod si le impunem tuturor aceleasi conditii. In dragostea lui, parintele se face luntre si punte, ca sa-i dea puiului sau ce-i mai bun. Doar ca nu prea e de inteles: oare opt milioane de dolari ale unui Occident atat de increzator in loialitatea impozantului nostru Minister al Educatiei, Culturii si Cercetarii nu sunt de ajuns sa faci manuale ca lumea. Si oare afacerile cu alternative sunt mai barosane decat suportul BM, daca aceiasi autori, aceiasi, subliniez, fac dincoace treaba mai buna decat dincolo, pe banii capatati de Guvern.Exista si parinti care ne roaga ei insisi sa lucram ?i cu aceste caie?ele, pentru mai buna dezvoltare a copiilor.

    Se pare ca ministerul se folose?te de aceasta situa?ie pentru a face ca?i mai mul?i bani pe seama copiilor. Este o afacere. Manualele nu au nimic insufletit, sunt aride, iar profesorii trebuie sa caute alternative pentru a salva situa?ia. Evident, caie?elele suplimentare nu ne sunt recomandate de minister, insa pe coperta manualelor este indicat ce cuprinde intregul set: Caietul elevului; Lecturi suplimentare; teste de evaluare sumativa si alte bro?uri elaborate pe baza curriculei ?colare, care con?in un material mai amplu ?i mai util copiilor decat ofera manualul. Asta nu e neaparat un lucru rau. Insa un caie?el suplimentar costa de la 30 la 45 de lei. Poate la oras nu e prea mare. Dar la sate e pur si simplu impovarator. Totusi, daca nu avem la dispozi?ie aceste caie?ele suplimentare, nu avem material didactic pentru a lucra cu copii. De exemplu, la matematica, curricula ?colara prevede la o singura tema mai multe ore academice. In carte, avem exerci?ii sau probleme doar pentru o singura lec?ie. Mai departe cum sa lucram cu copii. Daca e sa facem, de exemplu, fi?e tematice, din nou, se cheltuie bani. Daca e sa scriem pe tabla, creta nu ne ajunge ?i trebuie, iarasi, sa cumparam.Manualul se intocmeste in conformitate cu programa scolara. Manualul are un autor (care e adesea si autor de programa scolara) si apare la o editura dupa ce castiga intr-un concurs organizat de minister. Acestia sunt termenii formulei despre care vorbeam. Cu o precizare de principiu si al naibii de relevanta: autorii de manuale sunt, de regula (si regula asta nu prea cunoaste exceptii), si functionari ai ministerului si, tacit, colaboratori ai editurii. Schema fara de cusur: omul ministerului intocmeste curriculumul, face manualul (inaintat pe urma la concursul propriei institutii), caietul si e si membru in comisia de evaluare a manualelor, plus ce-i mai pica de la editura. Intrebarea asta e de un Nobel, aviz comitetului respectiv.

    In clasa intai, fiecare elev are nevoie de cate minim trei caiete suplimentare. In fiecare clasa invatand, pe ansamblul republicii, cate aproximativ 30 de mii de copii, prin inmultire rezulta un numar de 540 de mii de caiete suplimentare. A cate 35 de lei bucata, avem un ca?tig de 18 milioane 900 de mii de lei. Privire din interior. Am ales una din incinta unui liceu, parandu-mi-se mai tipica prin clientela. Deseori, ?colile din afara Chi?inaului deleaga o persoana care vine ?i cumpara pentru toate clasele. Comenzile mai mari beneficiaza de reducere, ca in lumea buna. Iar transportul in zona Chi?inaului este gratis, doar sa cumperi.In clipa urmatoare, cu aerul cel mai firesc, se inoarce spre mine si intreaba: Ca si cum manevra asta poate innobila o jumatate de masura si un lucru prost intocmit! Stiu ca exista probleme. Si nu doar la clasele primare, ci ?i la cele de gimnaziu ?i liceu. Manualele pentru aceste clase sunt peste masura de complicate, practic inutilizabile. Si tristetea e ca autorii lor sunt, in majoritate, funtionari ai ministerului: cu o mana scriu nimicuri, cu alta isi dau castig de cauza la concursurile de editare. Iar scoala isi plange pe urma in pumni. Din pacate, buna onorare a criteriilor nu garanteaza la noi mai nimic: trebuie sa ai si pile la stimatul minister de resort. Si nu doar autorul, ci si editura. Eu, de pilda, am scris un manual pentru clasa a 12-a, in colaborare cu acad. Mihai Cimpoi. Manual apreciat la Academia Romana, la Academia noastra de Stiinte, apreciat de insusi Grigore Vieru (intr-un discurs rostit in cadrul acestui for). Dar cand ne-am interesat, cu domnul academician, la minister de soarta manuscrisului, la ce etapa e concursul, n-am putut afla nici daca a fost convocata comisia respectiva. Comisie in care, dupa cum am aflat ulterior, figura si una dintre autoarele manualului concurent. Pai cum vreti echitate in asemenea conditii.

    Ce autor n-ar profita de calitatea de membru intr-o comisie care selecteaza manuscrise printre ai caror autori figureaza si el insusi? Afacerea e prospera si castigul de cauza se da manualelor scrise de func?ionarii ministerului. Noi, desigur, ne-am revoltat, am fost ministrul de atunci (Leonid Bujor), dumnealui ne-a promis ca schimba comisia, dar n-a facut nimic. Degeaba, ca aici este un mare interes: manualele scolare sunt o afacere foarte profitabila pentru unii. Pragul de 80 la suta e decisiv. E vorba, propriu-zis, de niste chestionare completate de elevi si profesori. Ei, bine, din 2007 nu s-a mai facut la noi asa ceva. Manualele, indiferent cat de proaste s-au dovedit, se reediteaza fara a tine conit catusi de putin de parerea celor obligati sa se pedepeasca zi de zi cu ele in salile de clasa. Si sunt ca atare nevoiti sa apeleze la caietele pentru face cumva fata lucrurilor ”. Suntem recunoscatori pentru ajutor ?i sustinerea pe care ne-o acorda?i. Orice preluare a con?inutului se poate face DOAR cu citarea sursei ?i cu LINK ACTIV catre pagina acestui articol. Au aruncat in aer doua bancomate, dar au ramas cu buzele umflate. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below. Please try again.Please try again.Please try again. Bogdan Teodorescu este profesor cu gradul didactic I, doctor in istorie, secretar general al Societatii de Stiinte Istorice din Romania, autor de lucrari de specialitate si manuale. Are o vasta experienta didactica, in calitate de profesor si inspector de specialitate. A fost membru al Comisiilor pentru examenele nationale, Capacitate si Bacalaureat, in perioada de reformare a invatamantului romanesc. A fost autor al primelor manuale scolare de istorie scrise dupa Revolutia din 1989. Then you can start reading Kindle books on your smartphone, tablet, or computer - no Kindle device required.

    To calculate the overall star rating and percentage breakdown by star, we don’t use a simple average. Instead, our system considers things like how recent a review is and if the reviewer bought the item on Amazon. It also analyzes reviews to verify trustworthiness. Asta inseamna ca, incepand de astazi, oricine poate vedea care este inclusiv continutul manualelor print care au castigat licitatia. Ministerul a publicat si PDF-urile pe manuale.edu.ro cu 3 zile inainte de data limita pana la care invatatorii trebuie sa decida ce manual aleg pentru a fi studiat la clasa. Surse apropiate consultarilor au declarat pentru HotNews.ro ca pana acum varianta print a manualelor a putut fi consultata numai pe calculatoarele cu certificat de securitate din scoli, insa in anumite judete exista acest certificat doar in scolile care sunt centre de examen. Ministerul Educatiei anunta ca “ Noile manuale pentru clasele I si a II-a pot fi descarcate gratuit, in format pdf, de pe site-ul www.manuale.edu.ro. De luni, 20 octombrie, toate noile manuale pentru clasele I si a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descarcate gratuit. Sub imaginea reprezentand prima coperta a fiecarui manual (postat in varianta sa digitala) se afla si varianta ce poate fi descarcata in format pdf. ” Accesul pe site este liber si gratuit pentru oricine vrea sa vada noile manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Cu alte cuvinte, Ministerul a facut publice si variantele PDF ale manualelor print cu 3 zile inainte de a se incheia perioada pe care o are la dispozitie fiecare invatatoare pentru a decide pentru ce manual dintre cele alternative opteaza la clasa ei.


  • Commentaires

    Aucun commentaire pour le moment

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :